Datlenky Blog Objednávkový formulář Prodejní místa Kontakt
Blog

Složení a vlastnosti kávy

Kávová zrna obsahují velké množství složitých organických látek. Během procesu pražení dochází k významným změnám. Přírodní kávová zrna obsahují:
  • vodu
  • bílkoviny
  • minerální soli
  • ve vodě rozpustné látky
  • kofein, trigonellin, chlorogenové kyseliny, přímo redukovaný (invertní) cukr, sacharóza, ve vodě rozpustné proteiny
  • minerální soli
  • ve vodě nerozpustné látky – celulózy a hemicelulózy.
  • máslo
  • vitamíny
Studie potvrzují přítomnost několika stovek složek a každý druh kávy má svou vlastní speciální kombinaci látek. Sacharóza, obsažená v zrnech se vlivem tepla mění na karamelin, který dodává nápoji hnědou barvu. Nerozpustné polysacharidy se částečně rozpadají na jednodušší rozpustné sacharidy. Při procesu pražení se vytváří velmi složitá látka – rakev, s níž je spojena specifická vůně kávy. V pražené kávě je její obsah 1,5 %. Spolu s alkaloidy – kofeinem a trigonelinem, jsou v kávě dusíkaté látky: betain, cholin, aminokyseliny. Kofein patří do skupiny alkaloidů. Již v roce 1920 byla tato látka izolována v čisté formě z kávového extraktu. Kofein je druh bezbarvých krystalů s hořkou chutí. Na konci 19. století vědci dešifrovali strukturální vzorec kofeinu a v roce 1897 to syntetizoval německý fyzik G. Fisher. Řada vědců tvrdí, že kofein se během vývoje objevil v kávových stromech, aby je chránil před škodlivým hmyzem, protože tato látka je přirozený insekticid. Experimentálně bylo zjištěno, že káva velmi ovlivňuje chování a vývoj mnoha druhů hmyzu a jejich larv. Velké dávky kávy vedou k jejich smrti. V kávových zrnech bylo zjištěno více než třicet organických kyselin. Zvláštní role patří kyselině chlorogenové. Jeho obsah se pohybuje od 4 do 8 %, v závislosti na odrůdě. Během pražení se ztrácí 37 až 58 % této kyseliny. Rozklad kyseliny chlorogenové vytváří řadu organických produktů, což v kávě představuje charakteristickou, mírně sladkou chuť. Bylo zjištěno, že tato kyselina, stejně jako kofein, působí na centrální nervový systém, na krev, dýchací systém, trávení atd. Některé studie potvrdily, že kyselina chlorogenová stimuluje výměnu dusíku, zvyšuje konstrukci proteinových molekul. Řada vědců porovnává jejich účinek s účinkem pohlavních hormonů. Při pražení teplota neovlivňuje obsah kofeinu. Obsah vody klesá během pražení, čímž se zvyšuje podíl kofeinu. V malých dávkách, stimuluje centrální nervový systém, stimuluje reflexní vzrušivost míchy, má příznivý vliv na dýchací funkce plic, zvyšuje objem dýchání, zvyšuje tvorbu příčně pruhovaných svalů, tepu srdce a zvyšuje vitální činnost všech tělesných tkání. V lékařské praxi jsou doporučeny dávky kofeinu v rozmezí od 0,25 g do 1,5 g denně. Druhým alkaloidem obsaženým v kávových zrnech je trigonelin. Nemá žádné speciální vlastnosti, ale má důležitou roli při tvorbě chuti a vůně pražené kávy. Trigonelin je během pražení rozložen a vzniká značné množství kyseliny nikotinové. Ta zlepšuje metabolismus sacharidů, má vasodilatační účinky a pozitivní vliv na průtok krve, také poskytuje detoxikační účinek, zlepšuje funkci jater, stimuluje červené krvinky a reguluje hladinu cholesterolu a lipoproteinu. Kávový olej má kapalnou konzistenci a obsahuje glyceridy kyseliny palmitové, stearové, kaprinové a linolové. Podle některých údajů obsahuje 1 g kávy v prášku 0,29-0,32 mg železa a 1,4 až 1,8 mg fosforu. Káva také obsahuje sloučeniny síry, které jsou ve vysoce kyselém prostředí, jako je žaludeční šťáva, přeměněny na toxické sloučeniny merkaptanů. Esenciální oleje se tvoří hlavně při pražení kávy a způsobují její specifickou chuť. Mají antiseptický (antimikrobiální) účinek, který je způsoben obsahem terpenů a fenolových produktů. Některé experimenty potvrzují, že potlačují speciální procesy, ale tento účinek je mnohem slabší než účinek kofeinu.

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská neboli physalis je taková malá přírodní lékárna, protože obsahuje kromě vitamínů, minerálů a cukrů, pektiny, phytoncidy, nejedovaté alkaloidy, želatinové látky a také citrónové, jablečné, jantarové, vinné, synapické, ferulické a kávové organické kyseliny. Je toho opravdu fůra!

Lykopen, který je součástí plodu mochyně, je považován za silný antioxidant, který má silné proti rakovinové účinky. Alkaloidy obsažené v plodech mochyně mají analgetický, hemostatický, protizánětlivý, choleretický a diuretický účinek. Což vysvětluje přínos mochyně peruánské při léčbě hypertenze, onemocnění trávicího traktu, dýchacího traktu, cholecystitidy, pyelonefritidy, hepatitidy, epilepsie, purulentního zánětu, močových cest a urolitiázy. Přidání mochyně do jídla pomáhá odstranit kameny v žlučníku a ledvinách. Navíc pravidelné používání mochyně potlačuje tvorbu kamenů.

Mochyně je jedním z mála rostlinných zdrojů vitamínu B12, který je obzvláště důležitý pro vegany a vyznavače syrové potraviny, protože to je vitamín, kterého mají nedostatek kvůli specifikům jejich stravy. Mochyně pomáhá v kuchyni vegetariánů díky tomu, že plody některých odrůd mají gelující vlastnosti, což znamená, že nemusí používat želatinu vyrobenou z kostí, kopyt a rohů zvířat, jelikož agar-agar je často díky své ceně pro ně nedostupný.

Nejdůležitější je si uvědomit jeho prospěšné vlastnosti pro ženy. Díky svým protizánětlivým a antiseptickým účinkům mochyně peruánská účinně bojuje proti urolitiáze, pyelonefritidě, cystitidě a různým zánětlivým procesům v ženských pohlavních orgánech. Takže systematické pojídání mochyně v potravinách je klíčem k „ženskému“ zdraví. A kromě toho, vzhledem k nízkému obsahu kalorií, se mochyně často používá při dietách.

Složení mochyně peruánské nesušené (na 100 g):

Voda – 91,63 g
Protein – 0,96 g
Tuk – 1,02 g
Nasycené mastné kyseliny – 0,139 g
Sacharidy – 3,94 g
Vláknina – 2 g
Mono – a disacharidy – 3,93 g

Vitamíny:
  • Beta-karoten – 0,063 mg
  • Vitamin A (RE) – 6 μg
  • Vitamin B1 (thiamin) – 0,044 mg
  • Vitamin B2 (riboflavin) – 0,035 mg
  • Vitamín B5 (pantothenikum) – 0,15 mg
  • Vitamin B6 (pyridoxin) – 0,056 mg
  • Vitamin B9 (folikum) – 7 mikrogramů
  • Vitamin B12 (kyanokobalamin) – 9 mikrogramů
  • Vitamin C – 11,7 mg
  • Vitamin E (TE) – 0,38 mg
  • Vitamin K (phylloquinone) – 10,1 mcg
  • Vitamin PP (ekvivalent Niacin) – 1,85 mg
  • Cholin – 7,6 m
Makro a stopové prvky:
  • Draslík – 268 mg
  • Vápník – 7 mg
  • Hořčík – 20 mg
  • Sodík – 1 mg
  • Fosfor – 39 mg
  • Železo – 0,62 mg
  • Zinek – 0,22 mg
  • Měď – 79 mcg
  • Mangan – 0,153 mg
  • Selén – 0,5 μg
Kalorická hodnota mochyně nesušené: 100 g v průměru obsahuje asi 32 kcal. A protože pořád přemýšlíme, jak dělat věci co nejlépe, a známe lidi, kteří také přemýšlí, jak dělat pro své zákazníky věci, co nejlépe, vznikly mochyňové datlenky. Tento nápad má na svědomí Marián z Kosího Zobu, který má ve Slivenci bezobalovou prodejnu a školku. Mariáne, děkujeme! A vy všichni ostatní se přijďte k němu podívat a říct, jak vám mochyňové datlenky chutnají! 🙂

Hořká čokoláda

Kakaové boby jsou zásobárnou antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů. Antioxidanty chrání buňky všech orgánů a potlačují stárnutí. 1 gram hořké čokolády obsahuje až 30,1 mg flavonoidů. To je výrazně více než v případě zeleného čaje nebo červeného vína. Čokoládové flavonoidy snižují krevní tlak a zlepšují krevní oběh v tkáních. Kakao optimalizuje metabolismus lipidů, klesá díky němu „špatný“ cholesterol v krvi a „dobrý“ se zvyšuje. Není pochyb o tom, že hořká čokoláda je prospěšná pro srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 50 % díky vyrovnání hladiny krevního tlaku a cholesterolu. Flavonoidy s příchutí čokolády zvyšují hydrataci pokožky. Lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, prý mohou zůstat na slunci dvakrát tak dlouho bez rizika zánětu. Dalším přínosným účinkem je zlepšení krevního oběhu v mozku a v důsledku toho zlepšení duševní aktivity, která se projevuje zejména u starších lidí.

Pro studenty je zajímavé, že obsahuje kofein a teobromin tedy látky stimulující urychlení myšlenkových procesů i když jen na krátkou dobu. Flavonoidy mají výrazný protinádorový účinek. Kofein obsažený v čokoládě pomáhá překonat příznaky chronické únavy a zvýšit aktivitu. Předpokládá se, že dokonce zvyšuje sexuální touhu. Dokonce i španělští „conquistadoři“ napsali, že aztécký císař pije čokoládový nápoj, než navštíví své ženy. Studie ukázaly, že ti, co jedí tuto pochoutku mají větší pravděpodobnost sexu. Je pravda, že autoři studie upřímně přiznávají, že nejvíce jich je mezi mladými ženami, jejichž sexuální chuť je už tak vysoká. Navrhujeme, abyste si sami ověřili, zda hořká čokoláda je afrodiziakum. 🙂

Složení a obsah kalorií. V průměru 100 gramů hořké čokolády s hmotnostním podílem kakaa 70-85% obsahuje:

Kalorie – 599 kcal – 30%;

Proteiny -7,8 g – 16%;

Tuky – 42,7 g – 66%;

Nasycené tuky – 24,5 g – 122%;

Sacharidy – 45,8 g – 15%;

Vláknina – 3,1 g – 12%;

Vitamíny (sestupně): Vitamin K 7,3 mg – 9%; B2 0,1 mg – 5%; B3 1,1 mg – 5%;

Minerály (sestupně): Mangan 1,9 mg – 97%; Měď 1,8 mg – 88%; Železo 11,9 mg – 66%; Hořčík 228 mg – 57%; Fosfor 308 mg – 31%; Zinek 3,3 mg – 22%; Draslík 715 mg – 20%, Selén 6,8 mg – 10%; Vápník 73mg – 7%; Kofein 80 mg; Theobromin 802 mg

Procento (%) udává podíl průměrné denní dávky pro dospělé s vyváženou stravou